EFT bij goede voornemens. Hoe werkt dat?

14 januari 2016

EFT (Emotional Freedom Techniques) kan je helpen bij het laten slagen van je goede voornemens. Hoe? Door het neutraliseren van je (vaak onbewuste) belemmerende overtuigingen en emoties.


Doelen formuleren

Om goede voornemens tot een succes te maken is de eerste stap ze te herformuleren tot duidelijk omschreven doelen. Je voornemen is bijvoorbeeld meer sporten. Dat is te vaag. ‘Ik ga twee keer per week naar de sportschool’ is daarentegen wel duidelijk.


Focus op de weerstand

Vaak voelen mensen al enige weerstand bij deze stap: het omzetten van voornemens naar duidelijk omschreven doelen. Wat je met EFT dan doet is niet proberen om je met wilskracht over die weerstand heen te zetten, maar juist de focus leggen op die weerstand door hem te benoemen en tegelijkertijd met de vingers te kloppen op acupunctuurpunten.

Het kan gebeuren dat de weerstand meteen oplost, maar waarschijnlijker is dat er gedachtes en gevoelens opkomen, die duidelijk maken waar de weerstand vandaan komt. Voorbeelden zijn ‘het lukt me toch niet’, ‘het voelt als te druk’, ‘dan kan ik dat tv-programma niet zien’, ‘mijn man/vrouw staat er niet achter’, etc, etc.


Het is wat het is. Waarheid spreken zonder oordeel

Wat je met EFT doet is waarheid spreken, zonder oordeel. Het is wat het is, en als dit de onderliggende belemmeringen zijn, dan is dat zo. Wederom proberen we ons niet met wilskracht (en vaak ook zelfveroordeling: ‘doe niet zo stom’, ‘stel je niet aan’) over deze gedachten en gevoelens heen te zetten, maar leggen we de focus erop door ze te benoemen en tegelijkertijd weer met de vingers te kloppen op de acupuntuurpunten.

Het kan zijn dat de belemmerende gedachten en gevoelens al verdwijnen en/of plaatsmaken voor positieve energie. Het kan ook zijn dat er eerst nog meer gedachten en gevoelens opkomen die je weer op dezelfde wijze aanpakt als hierboven beschreven.


‘Ik ga het
 gewoon doen’

Wat er uiteindelijk zal gebeuren is dat er geen nieuwe belemmerende gedachten en gevoelens meer opkomen en dat de belemmeringen die je had zijn veranderd in positieve overtuigingen en gevoelens. Een gedachte als ‘het lukt me toch niet’ verandert op deze manier in ‘ik ga het gewoon doen’. Niet vanuit een overschreeuwen van jezelf, maar vanuit een sterke innerlijke overtuiging.

Wil je zelf ervaren hoe dit werkt, kom dan naar de workshop ‘Goede voornemens? Dit jaar slagen ze wel!

Deel via: