Leestip: Waarom duurt burn-out zo lang?

17 maart 2015

Ik kwam deze interessante blog tegen over de fysieke aspecten van burn-out: “Waarom duurt burn-out zo lang?

De fysieke factoren van de burn-out zelf zijn van invloed op de herstelduur. Het proces van burn-out raken, gaat van oververmoeid zijn, overbelast zijn en duidelijk stressklachten naar het eerste kantelpunt. Na dat kantelpunt is er sprake van veranderingen in de fysiologische (stress-)systemen en kun je spreken van overspannenheid. Als die situatie van overspannenheid voortduurt en er geen maatregelen worden genomen om te herstellen, dan volgt uiteindelijk het tweede kantelpunt. Er is dan sprake van decompensatie van het stressmechanisme en een ontregeling van fysiologische systemen: een volledige burn-out. Bij mensen die voorbij dit tweede kantelpunt raken duurt herstel langer dan bij mensen die dit tweede kantelpunt (net) voor blijven.

Door chronische stress veranderen de fysiologische stress-regelsystemen. Hierdoor ontstaan vicieuze cirkels die soms moeilijk te doorbreken zijn. Slaapstoornissen, angst- en stemmingsstoornissen kunnen het gevolg zijn van neuro-hormonale veranderingen én, op hun beurt, de chronische stressbelasting in stand houden en herstel belemmeren.

Bij de behandeling van burn-out is aandacht voor de fysieke aspecten noodzakelijk.

Deel via: